Skab værdi for brugeren med et brugervenligt webdesign

Alle, der har en hjemmeside, har også et formål med den. Det kan være meget forskelligt, hvad formålet er, men uanset hvad henvender hjemmesiden sig til en gruppe brugere. Hvis der ikke er nogen brugere, er der heller ingen grund til at have en hjemmeside.

Netop fordi alle hjemmesider er henvendt til brugere, bør webdesignet også være brugervenligt. Brugeren skal selvfølgelig også kunne finde den ønskede information, men hvis webdesignet ikke henvender sig til brugeren eller er for kompliceret, så vil brugeren også forlade hjemmesiden igen.

Hvad er et brugervenligt webdesign?

Et brugervenligt webdesign er udviklet med henblik på brugeren. Webdesignet skal være simpelt og overskueligt, men med visuelle effekter – for eksempel farver og billeder – der øger brugerens interesse. For at brugeren ikke skal blive forvirret eller frustreret over, at han eller hun ikke kan finde den ønskede information, er det vigtigt, at der i designet er taget højde for kommunikationshierarkiet.

Kommunikationshierarkiet er en oversigt over, hvilken information, der er vigtigst for brugeren. Det vigtigste skal være let at finde, og det skal derfor også ligge først i menuen eller vises på forsiden. Forsiden af hjemmesiden skal bidrage til at skabe overblik – samt hjælpe brugeren videre ved hjælp af links til de rigtige sider.

Tekster

Brugeren kommer ind på din hjemmeside for at læse mere om et emne eller et produkt eller lignende. Derfor skal tekster også være let læselige. En teksts læsevenlighed afhænger bl.a. af den font, der er brugt. Derudover øges læsevenligheden også, hvis teksterne bliver brudt op i korte afsnit. Derudover bør teksten også inddeles under mindre overskrifter. Dette letter overskueligheden på siden – og brugeren kan hurtigt få en idé om, hvad siden handler om, uden at læse hele teksten.

Navigation

Langt de fleste hjemmesider består af flere forskellige sider. For at kunne navigere rundt blandt disse sider, er det vigtigt, at der er en god menu-struktur. Som nævnt tidligere bør de vigtigste sider stå først i menu-strukturen.

Det er vigtigt, at menu-strukturen er overskuelig. Derfor skal du også begrænse antallet af undermenuer. Hvis din hjemmeside er meget informationstung, kan det være nødvendigt med flere undermenuer. Kig på dit kommunikationshierarki. Måske kan nogle sider samles til én?

Placeringen af din menu er også vigtig. Det er vigtigt, at brugeren hurtigt kan se sidens menu. Oftest er menuen placeret øverst eller til venstre på siden. Brugerne har vænnet sig til, at de kan finde menuen her, så det kan være farligt at eksperimentere med nye placeringer. Hvis brugeren ikke kan finde menuen, bliver det også svært for brugeren at navigere rundt til andre sider. Det er altså dårligt for brugervenligheden.

Du kan også lave et sitemap og placere på din side. Du kan for eksempel placere et link til dit sitemap i footeren i dit webdesign. Det kan give dine brugere et værdifuld overblik over indholdet og strukturen i dit webdesign.

For at lette navigationen for dine brugere er det også vigtigt, at du har en søgefunktion på din hjemmeside. Denne kan placeres i forbindelse med menuen – som vi ofte ser. Det hjælper altså brugeren til hurtigt at kunne finde den ønskede information.

Interne links

Når du linker til andre undersider fra en side, hjælper du brugeren videre. Dette kræver dog, at linkene viser hen til den rette side – og at linkene virker. Test derfor at dine links virker, som de skal. Gør de ikke dette, har det en negativ indflydelse på brugervenligheden.

I forhold til links er det også vigtigt, at du undgår for mange redirects. Dette påvirker nemlig indlæsningshastigheden, som også har stor betydning for brugervenligheden.

Indlæsningshastighed

Dine brugere er utålmodige, når de søger på nettet. Derfor er det meget vigtigt, at dit webdesign ikke er for tungt og dermed tager for lang til at indlæse. Undgå at have store billeder, videoer og flash-elementer til at ligge på din hjemmeside. Billederne kan komprimeres og videoer kan indlejres via eksterne tjenester (Vimeo, Youtube eller lignende).

Undgå at bruge flash. Det tager længere tid at loade – og så er det ikke sikkert, at det kan vises blandt alle brugerne. Her er det heller ikke alle mobiltelefoner, der er i stand til at vise flash.

Mobilvenlig

Et brugervenligt webdesign er ofte bygget til at blive vist på mobiltelefoner også. Da der er flere og flere, der bruger deres mobiltelefoner, når de søger på nettet, er det blevet særligt vigtigt at have et mobilvenligt webdesign.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *