Optimer dit webdesign: Mobile first

Når arbejder med webdesign, er det typisk fra en computer, at man sidder og udvikler. Derfor bliver der også arbejdet på, at webdesignet skal se godt ud på en computerskærm. Men kommer det så også til at se godt ud på en mindre skærm – for eksempel på en mobiltelefon?

Flere besøgende fra mobil

Det bliver vigtigere og vigtigere, at du har et mobilvenligt webdesign. Har du ikke dette, risikerer du, at du mister besøgende på din hjemmeside. Dette skyldes, at Google er begyndt at tage langt mere hensyn til mobilbrugere, når de søger på Google.

Google lavede først en ændring, der betød, at mobiloptimerede hjemmesider blev prioriteret i søgninger fra mobiltelefoner. Næste store trin for Google er at lave et mobilindeks og et computerindeks. Det betyder altså, at Google viser forskellige søgeresultater afhængigt af om brugerne søger fra deres telefon eller fra deres computer.

Tænk altid ”Mobile first”

Det mobile webdesign er som regel altid det sværeste at få til at se godt ud. Derfor kan det være fordelagtigt at fokusere på dette først. Særligt fordi at hvis det mobile webdesign er godt, så vil det også fungere godt på andre skærmstørrelser – altså på tablet og computer.

Når man arbejder med mobile first, har man det største fokus på indholdet. Det er vigtigt at fokusere på indholdet, netop fordi der er mange begrænsninger i det mobile webdesign. Det er desuden også indholdet, der har størst interesse for brugerne – det er jo indholdet, der lokker dem til siden. Webdesignet er ”blot” en faktor, der afgør, om brugerne bliver på siden.

Sortér i dit indhold

På grund af den begrænsede plads, der er på en mobiltelefonskærm, er det vigtigt, at du finder ud af, hvad der er det vigtigste indhold på din hjemmeside. Hvad er det, brugerne kommer til din side for at se eller læse mere om? Når du kender svaret på dette spørgsmål, ved du også, hvad det er du skal placere først på din side.

At have fokus på det mobile webdesign betyder ikke, at du skal mindske din indholdsmængde. Du skal i stedet sortere i dit indhold. Det, der er vigtigst for dine brugere, bør de let kunne finde – gerne øverst på forsiden. Herfra kan brugerne klikke sig videre til yderligere information. Dermed kan du fra forsiden linke til dit sekundære indhold. Dermed skal du altså ikke slette dit indhold, du skal sortere i, hvad der er vigtigst og gøre dette synligt, hvorefter du kan linke til det resterende indhold.

Mobil menu-struktur

Sørg også for at bygge en overskuelig menu op. Brugerne skal let kunne navigere ud fra menuen. På en telefon vil menuen typisk være gemt bag en knap øverst på skærmen. Trykker man her, vil menupunkterne udgøre en linje hver på skærmen. Derfor er det også vigtigt, at det vigtigste ligger først i menuen.

Mobilt webdesign handler særligt om at gøre det let for brugeren, at finde den ønskede information. Det samme gør sig selvfølgelig også gældende, når en hjemmeside bliver vist på en computerskærm. Grundet den begrænsede plads på en mobilskærm er det dog særligt vigtigt.

Mobilt webdesign handler derfor om brugeroplevelsen. Kan brugeren let finde den ønskede information? Er det let for brugeren at navigere rundt på siden? Hvis en hjemmeside fungerer godt på mobiltelefoner, er siden også lettere at tilpasse til større skærme. Det er langt sværere at tilpasse et webdesign til en lille skærm, når det er udviklet til en større skærm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *