Guide: Dette skal du overveje i dit webdesign

I dag har alle virksomheder en hjemmeside. Nogen har en hjemmeside, fordi ”det skal man have i dag”, andre har gjort sig mange vigtige overvejelser om, hvad hjemmesiden skal bruges til. Hvis din virksomhed ikke har en hjemmeside i dag, så er det på tide, at du får det. Det kan også være, at din hjemmeside trænger til at blive moderniseret eller opdateret. Uanset hvad får du her en guide til, hvordan du skaber godt webdesign, inden du kaster dig ud i projekt ”ny hjemmeside” eller ”nyt webdesign”.

Der er mange overvejelser, der skal gøres inden du kan gå i gang med dit webdesign. Webdesign er meget mere end farverne på siden og billeder. Webdesignet skal gøre det let for brugeren at navigere på din side – og det skal være let at finde den ønskede information.

Herunder kan du læse meget mere om, hvad du skal overveje i forbindelse med dit webdesign.

Hvad er formålet med hjemmesiden?

Inden du laver en hjemmeside er det vigtigt, at du ved, hvad hjemmesiden skal bruges til. Er det for at dele nyheder og viden? Er det for at sælge et eller flere produkter? Vil du have de besøgende til at ringe til dig eller på anden måde kontakte dig? Er det til at inddrage de besøgende og høre deres meninger? Er det noget helt andet?

Din vigtigste opgave er at finde ud af, hvad du gerne vil have dine besøgende til at gøre. Har du en webshop, vil du selvfølgelig gerne have de besøgende på siden til at købe noget. Måske er det, du sælger, en stor investering for køberen, og derfor vil du gerne have den besøgende til at kontakte dig for at høre nærmere eller måske tilmelde sig dit nyhedsbrev.

Hvis du ikke ved, hvad du vil have dine besøgende til, ved de besøgende heller ikke, hvad de skal, når de er på din side. Webdesign handler i høj grad om at hjælpe brugeren videre til en konvertering. Mere om dette under Call-to-actions.

Hvem er målgruppen?

Ligesom med alt andet kommercielt er det vigtigt, at du kender din målgruppe. Hvis du ikke ved, hvem din målgruppe er, hvordan vil du så tilpasse elementerne på din hjemmeside til brugerne? Det kan være svært at afgøre om en ting virker bedre end en anden i en bestemt målgruppe, eller om målgrupperne flyder sammen. Derfor kan det være nødvendigt at lave nogle tests over en periode, så du kan se, hvad der konverterer bedst.

Selvom det er svært at sige, hvad der fungerer for målgruppen, er der nogle bestemte retningslinjer, du kan læne dig op ad. Henvender du dig til andre virksomheder, eller henvender du dig til forbrugerne? Er forbrugerne børn, teenagere eller voksne. Er de voksne unge, med hjemmeboende børn, med udeboende børn, enlige m.m.? Ved at indsnævre din målgruppe, vil du også få en bedre idé om, hvordan webdesignet skal være.

For eksempel kan farvevalget være meget forskelligt afhængigt af målgruppen. Til børn kan der anvendes farvestrålende farver – og mange af dem, hvorimod til virksomheder bør der oftest anvendes nedtonede og ”professionelle” farver.

Hvad er hovedbudskabet?

Det er vigtigt, at dit hovedbudskab hurtigt kommer til udtryk. Derfor er det vigtigt, at brugerne allerede på forsiden kan se, hvad din hjemmeside handler om, og hvad de kan få ud af din hjemmeside. Tænk over, hvordan du selv vurderer hjemmesider, du ikke har besøgt før. Hvis du ikke hurtigt kan finde det, du leder efter, så går du tilbage til Googles søgeresultater og finder en anden hjemmeside.

Det er ganske få sekunder du har til at give et indtryk af, hvad brugerne kan finde på din hjemmeside. Derfor er det vigtigt, at dette bliver præsenteret som det første på din forside. Hvad kan brugerne se lige når de går ind på din hjemmeside? Hvad er synligt, når brugeren hverken har scrollet eller klikket på et menupunkt?

Vis brugeren, hvad du vil med din hjemmeside – og hjælp brugeren videre. Brugeren skal hjælpes gennem din side, frem til brugeren gennemfører en konvertering. Mere om dette under ”Er siden brugervenlig?”

Er typografien let at læse?

Din hjemmeside er ikke kun fyldt med billeder og baggrundsfarver. Din hjemmeside indeholder typisk meget tekst, som skal besvare brugerens spørgsmål samt fortælle mere om din virksomhed og dennes produkter og services. Derfor er det også vigtigt, at teksten på din hjemmeside er let at læse.

Du skal vælge en skrifttype (font), der er let at læse. Husk på, at dine brugere læser fra en skærm. Dette sætter nogle andre krav, end hvis det var en bog, de læste i. Skærmvenlige fonte er typisk af typen sans-serif, som ikke har de små fødder, som vi kender fra eksempelvis Times New Roman.

Sans-serif fonte er let læselige på skærme, og det er derfor en god idé at anvende fonte af denne type. Verdana eller Arial er gode eksempler på sans-serif fonte. Disse fonte er typisk også installeret på langt de fleste computere, og derfor vil der ikke være så stor risiko for, at fonten bliver lavet om på en anden skærm eller i en anden browser.

Når der er valgt en læse- og skærmvenlig font, så er det vigtigt, at selve teksten – altså indholdet – også bliver præsenteret på en let læselig måde. Det er derfor vigtigt at dele teksten op i mindre afsnit, og inddele en mindre gruppe afsnit under overskrifter. På den måde bliver det let for brugeren at danne sig et overblik over siden indhold, uden det er nødvendigt at gennemlæse det hele.

Er siden overskuelig?

Som tidligere nævnt har du ikke mange sekunder til at overbevise brugeren om, at han eller hun skal klikke sig videre på din hjemmeside. Derfor er det vigtigt, at siden er overskuelig, og at brugeren let kan navigere rundt på siden.

Når en bruger tilgår din side for første gang, er det vigtigt, at brugeren får følelsen ”Det ser godt ud” – og at brugeren ikke med det samme bliver forvirret eller finder siden kaotisk. Hvis brugeren ikke kan lide siden, vil brugeren hurtigt forlade siden igen.

Det er vigtigt, at støjkilder bliver minimeret. Dette kan være med til at skabe forvirring for brugeren – eller brugeren kan miste overblikket over siden. Hvis der for eksempel er en video eller et stykke musik, der begynder at spille, når brugeren går ind på siden, er der tale om støj. Det betyder ikke, at det ikke er tilladt at have denne type multimediefiler på siden – sørg blot for, at brugeren selv skal aktivere afspilningen.

En del af sidens overskuelighed ligger også i farvevalget. Her skal farverne passe til målgruppen, som nævnt i ”Hvem er målgruppen?” Derudover er det også vigtigt, at farverne ikke tager fokus fra det, der er vigtigt: sidens budskab.

Er siden brugervenlig?

En ting er, at siden skal være overskuelig. En anden ting er, at siden skal være brugervenlig. Det er trods alt brugerne, der skal se og bruge siden. Det er derfor vigtigt, at du hjælper brugeren med at finde det, som han eller hun leder efter.

Sørg for at have en overskuelig og intuitiv menu-struktur. Sørg for at ordene i menuen beskriver det, der er på siden, der linkes til. Hav interne links på din side – nævner du noget et sted, så link til den side, der omhandler emnet. Gå aldrig ud fra, at brugeren selv kan finde det i menuen.

Når du hjælper brugeren rundt på din side, vil det også være lettere for kunden at gennemføre en transaktion. Kunden bliver altså guidet rundt på din side. Det er dog vigtigt, at du ikke tvinger brugeren til at klikke sig fra side til side, uden der sker mere. Sørg derfor at opfordre brugeren til at kontakte dig, købe noget, tilmelde sig nyhedsbrevet m.m. Det er det, der hedder call-to-action eller CTA.

Er der tydelig call-to-action?

Det er altafgørende for dit salg, at du hjælper kunden videre. Derfor er det vigtigt, at du har call-to-actions på alle dine sider. Kunne du forestille dig en produktside, hvor du ikke har mulighed for at købe produktet med det samme? Eller en kontaktside, hvor du ikke kan udfylde en kontaktformular? Eller at man skal sende en mail for at blive tilmeldt nyhedsbrevet?

Hvis det bliver for besværligt for brugeren at gennemføre en konvertering, gør brugeren det heller ikke! Det er derfor, at CTA er en meget vigtig del af dit webdesign. Tænk hele tiden på, at din bruger skal hjælpes videre.

Er siden mobilvenlig?

Antallet af søgninger fra mobiltelefoner stiger. Allerede tilbage i 2014 var der flere søgninger fra mobiltelefoner end fra computere. Derfor er det så vigtigt, at du har et mobilvenligt webdesign. Hvis dit webdesign ikke er tilpasset mobilvisninger, vil siden virke uoverskuelig for brugeren, og derfor vil brugeren også forlade din side igen.

Er det tydeligt, hvordan brugeren kan kontakte dig?

På en virksomheds hjemmeside skal det også være muligt at kontakte virksomheden. Sørg derfor for, at brugeren også let kan finde dine kontaktinformationer. Gem det ikke under en kringlet menu-struktur. Sørg for at det er tydeligt, hvor brugeren finder dine kontaktoplysninger – eventuelt som en del af den faste menu-struktur, som er synlig hele tiden.

Sørg også for at kalde menupunktet for ”Kontakt” eller ”kontakt os” eller tilsvarende. Hvis det ikke er åbenlyst, er der risiko for, at brugeren ikke kan finde punktet med det samme. Det kan desuden også være en god idé at have en kontaktformular på denne side, så brugeren ikke selv skal logge ind på sin mail, for at sende din virksomhed en besked.

Linker siden til de sociale medier?

I dag er det unormalt, hvis en virksomhed ikke er på ét eller flere sociale medier. Særligt Facebook og LinkedIn anvendes i høj grad af virksomheder, når de vil kommunikere ud til omverdenen. Det er også en god og billig måde at viderebringe sit budskab til sin følgere og målgruppe – og så er det et effektivt redskab til at interagere med brugerne.

Netop fordi de sociale medier anvendes i høj grad af virksomhederne, bør der også skabes en synergieffekt mellem hjemmesiden og de sociale medier. Ligesom du (forhåbentlig) linker fra de sociale medier til din hjemmeside, så bør du også på din hjemmeside linke til dine profiler på de sociale medier. Dette kan placeres i webdesignets footer eller sidebar – eller du kan have informationen på din kontaktside.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *